Izboljševalci za posebne tehnologije:
Pri izdelavi nekaterih pekovskih izdelkov se uporabljajo tudi polisaharidne gume oz. hidrokoloidi. V pekarskih izdelkih se uporabljajo predvsem kot sredstva za vezavo vode. Prosta voda je še posebej nezaželena pri pripravi testa (vzhajanega ali nevzhajanega), ki se zmrzuje. Veliki vodni kristali, ki nastajajo med zmrzovanjem so poglavitni razlog za poškodbe glutenske mreže in s tem slabo kakovost izdelkov. Izognemo se jim z dodatkom snovi, ki vežejo vodo in uporabo ustrezne tehnike zmrzovanja. Uporaba teh sredstev omogoča tudi podaljšanje svežine sredice.
Uporaba dodatkov oz. izboljševalcev v pekarstvu je pogoj za konstantno izdelavo kakovostnih pekovskih izdelkov, neodvisno od kakovostnih nihanj osnovnih surovin pri zamesu, predvsem moke, saj izboljševalci ta nihanja kompenzirajo. Iz tega razloga se dodatki za pekarstvo v vsem razvitem svetu redno uporabljajo.
- za nevzhajane in vzhajane hitro zamrznjene izdelke (FRIZIN, FRIZIN NOVI)
- za polpečene izdelke (KIFLIN NOVI)