Kaj so prehranski dodatki in zakaj jih potrebujemo?

Po direktivi Evropske komisije so prehranski dodatki snovi, ki jih sicer ne uživamo in niso značilna sestavina živil, ne glede na prehransko vrednost, hrani pa jih dodajajo zaradi izboljšanja tehnoloških in organoleptičnih lastnosti. Živilom jih dodajajo v tehnološkem procesu proizvodnje, med pripravo, obdelavo, predelavo, oblikovanjem, pakiranjem, prevozom in shranjevanjem. 

Večina aditivov je označenih s črko E ter s številom; ta oznaka pomeni potrdilo toksikološke ocene in razvrstitve posameznega dodatka. Arome in encimi, ki jih tudi dodajajo hrani, nimajo E-oznake, pač pa jih označujejo drugače, medtem ko dodatki brez oznake pripadajo skupini pomožnih snovi v procesu proizvodnje in so tudi navedeni na seznamih. 


Veliko prehranskih dodatkov najdemo v naravi; samo zaradi tehnoloških vzrokov tudi te razvrščajo na pozitivne sezname in jim dodelijo E-oznako. Med prehranske dodatke naravnega izvora spadajo vitamin C, ß-karoten, pektin, encimi in nekatere arome, medtem ko večina drugih prehranskih dodatkov spada med sintetizirane kemične snovi.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih