Večsemenski koncentrat
koncentrat za izdelavo kruha in p eciva s semeni
- je namenjen za proizvodnjo kruha in peciva s semeni; pekovski izdelki izdelani iz koncentrata vsebujejo min. 9% semen računano na skupno količino moke.
- z raznolikostjo semen in žit povečuje hranilno vrednost pekovskih izdelkov.
- optimalni okus in izgled dosežemo z uporabo VEČSEMENSKEGA POSIPA, ki je sestavljen iz večine semen iz žit iz koncentrata.
- pri pripravi testa se koncentratu doda pšenična bela moka tip 500 v razmerju 1:2, kvas in voda.
Receptura: | Kruh ali pecivo s semeni |
Večsemenski koncentrat | 33,3 kg |
pšenična moka(tip 500) | 66,7 kg |
kvas | do 3,0 kg |
voda* | 60,0 - 65,0 l |
* količina vode je odvisna od moči vpijanja moke
Tehnološki parametri: | Kruh |
čas mesenja v spiralnih mešalih | 2 + 8 m |
temperatura testa | 12°C |
fermetacija v masi (I) | 2 + 8 minut |
premešanje (izplinjenje testa) | 18 minut |
fermetacija v masi (II) | 20 minut |
deljenje okroglenje (hlebci) | 820g |
površinska okrasitev hlebcev s posipom | - |
končna fermentacija v komori | pribl. 45 minut |
temperatura peči (etažna peč) | 230 - 245°C |
čas peke | probl. 30 minut |
Navedena receptura in tehnološki postopki so zgolj okvirni. V proizvodnji ga je potrebno prilagoditi uporabljeni opremi.
Povprečna hranilna vrednost | za 100g izdelka |
Energijska vrednost | 365 kcal |
1534kJ | |
Beljakovine | 15,9 g |
Oglikovi hidrati | 48,3 g |
Maščobe | 12 g |
Doziranje: 50 kg / 100 kg pšenične moke (tip 500)
Rok uporabe: 12 mesecev
Skladiščenje: v hladnem in suhem prostoru
Pakiranje: papirnate vreče s polietilenski vložkom, neto teža 25 kg